آموزش شیمی

آخرین نظرات
  • ۲۸ آبان ۹۷، ۲۳:۳۰ - علواربتولهرع
    خوب

۲ مطلب در آبان ۱۳۹۴ ثبت شده است

شیمی را چگونه بهتر بخوانیم

رامین رزمجو | سه شنبه, ۲۶ آبان ۱۳۹۴، ۰۳:۲۵ ب.ظ

شیمی درسی نه صرفاً مفهومی و نه صرفاً حفظی است. درس‌های حفظی را باید حفظ کرد و به خاطر سپرد و درس‌های مفهومی را باید فهمید و با حل تمرین‌های مکرر آن را یاد گرفت. شیمی از جمله درس‌هایی است که می‌توان آن را مبحث‌محور مطالعه کرد و با توجه به آن‌که مبحثی حفظی است یا مفهومی برای آن نوع مطالعه‌ی آن تصمیم گرفت.

از آن‌جا که شیمی از جمله درس‌های فرّار است و مطالب آن زود فراموش می‌شود، توصیه می‌کنم خواندن این درس را در یک برنامه‌ی هفتگی قرار دهید و همیشه مرور را در اولویت قرار دهید. یکی از روش‌های مرور، روش پلکانی است؛ بدین صورت که تعداد صفحات را در چندین واحد تقسیم کنید و هر واحد را یک پله در نظر بگیرید. مطالعه‌ی هر پله به شرط آن است که پله‌ی قبل مرور شود، سپس واحد جدید مطالعه شود.

با توجه به این‌که نگاه طراحان در شیمی به سمت استثناها متمرکز شده است و در کتاب شیمی استثناهای زیادی وجود دارد، مطالعه‌ی این دسته از مهم‌ها لازم و ضروری است. برای مثال می‌دانید که «با افزایش جرم، شعاع و اندازه‌ی مولکول‌ها و دمای جوش آن‌ها افزایش می‌یابد» اما یک استثنای بزرگ، آب است که از H2S، H2SE، H2TE، کوچک‌تر است اما دمای جوش بالاتری دارد.

تست‌های شناسنامه‌دار را چندین بار مرور کنید. در کنار هر تست علامتی بگذارید تا در پروژه‌های بعدی یا ایستگاه‌های دیگر آن‌ها را مرور کنید؛ سپس با مطالعه‌ی تست‌های نشان‌دار یادگیری‌های ناقص را به یادگیری‌های کامل تبدیل کرده و به تثبیت برسانید. در آزمون‌های پوششی حتماً یک بار دیگر تست‌ها را نشان‌دار کنید و مرور مجدد داشته باشید.

در کنکور 94 دیدگاه طراح کنکور در چندین سؤال، نو و جدید بود. پس تمرین‌ها و پرسش‌های کتاب را که به تست تبدیل شده و در کتاب آبی موجود است، در برنامه‌ی خود قرار دهید.

  • رامین رزمجو

برندگان نوبل شیمی 2015 معرفی شدند

رامین رزمجو | شنبه, ۲ آبان ۱۳۹۴، ۱۲:۲۲ ق.ظ


برندگان صد و هفتمین جایزه نوبل شیمی معرفی شدند.

به گزارش سرویس علمی ایسنا، جایزه نوبل شیمی 2015 به پاس خدمات «توماس لیندال» سوئدی از موسسه فرانسیس کریک و آزمایشگاه کلیر هال در انگلیس، «پل مولدریچ» آمریکایی از موسسه پزشکی هاوارد هیوز و دانشکده پزشکی دانشگاه دوک و «عزیز سانچار» ترکیه‌ای از دانشگاه کارولینای شمالی برای مکانیزم ترمیم دی‌ان‌ای اختصاص پیدا کرد.

به گفته کمیته نوبل، این جایزه به پاس تلاش سه شیمیدان برای ارائه دانش بنیادی در مورد چگونگی عملکرد یک سلول زنده و استفاده از آن برای توسعه درمان جدید برای سرطان به آن‌ها اختصاص یافته است.

آسیب دی‌ان‌ای همیشه رخ می‌دهد و دلیل این که ماده ژنتیکی انسان به شکل آشفته‌ای تجزیه نمی‌شود، این است که مجموعه‌ای از سیستم‌های مولکولی بطور دائمی به نظارت و ترمیم دی‌ان‌ای می‌پردازند.

جایزه نوبل شیمی 2015 به سه محقق پیشگامی ارائه شد که چگونگی عملکرد این سیستم‌های ترمیم‌کننده را در سطح دقیق مولکولی نقشه‌برداری کرده‌اند.

در اوایل دهه 1970، دانشمندان بر این باور بودند که دی‌ان‌ای یک مولکول بسیار ثابت است، اما توماس لیندال نشان داد که دی‌ان‌ای با سرعتی تجزیه می‌شود که باید رشد حیات را در زمین غیرممکن کرده باشد. این بینش به وی اجازه داد تا مکانیزم مولکولی «ترمیم برش پایه» را کشف کند که بطور مداوم واپاشی دی‌ان‌ای انسان را خنثی می‌کند.

عزیز سانکار به نقشه‌برداری از مکانیزم ترمیم برش نوکلئوتید پرداخت که سلول‌ها از آن برای ترمیم آسیب ناشی از پرتو فرابنفش به دی‌ان‌ای استفاده می‌کنندو افرادی که با نقص مادرزادی در این سیستم ترمیمی متولد می‌شوند، در صورت مواجهه با نور خورشید به سرطان پوست مبتلا خواهند شد. سلول‌ها همچنین از این مکانیزم برای اصلاح نقایص ناشی از مواد جهش‌زا و موارد دیگر استفاده می‌کنند.

پل مودریچ نشان داد که سلول‌ها چگونه به اصلاح نقایصی می‌پردازد که در زمان تکثیر دی‌ان‌ای طی تقسیم سلولی رخ می‌دهند. این مکانیزم موسوم به ترمیم عدم تطابق، بسامد نقص‌ها را طی تکثیر دی‌ان‌ای تا هزاران برابر کاهش می‌دهد. نقص مادرزادی در ترمیم عدم تطابق برای مثال باعث یک نوع ارثی سرطان روده بزرگ می‌شود.


  • رامین رزمجو